Uitvogelen

Je bent afgestudeerd maar de banen zijn er niet direct. Je neemt een tussenjaar, om te kijken wat je wil, om alles uit te vogelen. Maar dat jaar is voorbij.

Want ja, dan is er die horecabaan en je verdient je geld en als je thuiskomt hoef je niets meer. Dat is lekker. En je verdient het ook, want je bent afgestudeerd en dat ging ook niet als vanzelf. Maar dat net afgestudeerde glansje wordt oud en gaat er af.

Het is heel verleidelijk lang te blijven hangen bij dat horecabaantje. Het is over het algemeen makkelijk werk, je collega’s zitten in hetzelfde net afgestudeerde schuitje en bij de borrels na werk worden die collega’s je nieuwe beste vrienden. En ergens weet je wel dat je misschien wat moet gaan doen met je studie die je net hebt afgerond. Om jezelf uit te dagen. Om maar niet dagenlang latte art te serveren of nachtenlang bier te tappen. Omdat je er toch al jaren van hebt gedroomd? Maar die echte baan komt wel. En zo rommel je nog wat maanden verder.

Ik gaf mezelf na het afstuderen een jaar om uit te zoeken wat ik nu echt wil.
Dat jaar is nu voorbij. Ik heb mijn baan in het café opgezegd. Schrijven wil ik. Maar dat is moeilijk. Heel Nederland wil een baan en heel Nederland lijkt journalistiek gestudeerd te hebben. Ik drink koffie met vriendinnen om niet te hoeven denken aan eventuele freelanceklussen. Gesprekken met mijn ouders over eventuele banen duren ongeveer twee minuten omdat “er zo weinig werk is op redacties.”

Mijn jaar is om en ik raak een beetje in paniek. Mezelf een deadline opleggen leek een goed idee, maar ik heb hem niet gehaald. Heb ik binnen een jaar uitgevogeld wat ik echt wil doen? Wat als ik daar nooit achter kom? Dat het bij aanrommelen blijft?
Zou ik daar dan gelukkig mee kunnen zijn? Of zou dat me nooit lukken omdat ik niet doe waar ik voor gestudeerd heb, en dus niet doe wat ik altijd al had willen doen?
Ik ga het uitzoeken. Maar geef me langer dan een jaar.

1 reactie

  1. des zegt:

    och meiT (met rotterdamse natte t), ik ben 30 en ik heb mijn deadline nog niet gehaald. kun je nagaan. niets mis met kapoetjino’s drinken. maar dan wel zonder art.

Laat een reactie achter

Tweet about this on Twitter0Share on TumblrShare on Facebook0

Dit wil je ook weten

Over Hartklop

Leuk hoor Girls, maar wij wonen niet in Manhattan en hebben ook geen eBookdeal of vriendinnen die uit rehab gehaald moeten worden. Lees meer over Hartklop.

Contact

Contact met Hartklop? Dat kan via mail@robinsmits.nl.

Veelgestelde vragen

Antwoord op alle vragen die binnenstromen. Bekijk de FAQ.