Een bericht vanuit HartklopHQ

Dagelijks bloggen is anno nu de norm, maar of het er veel beter van wordt?

Vorige week schreef één van mijn lievelingsbloggers, Lily Pebbles, dat haar filmpjes waarschijnlijk van hogere kwaliteit zouden zijn, als ze niet dagelijks zou filmen.

Ik ben het wel met haar eens. Niet dat ik het niet leuk vind dagelijks een vers artikel te zien op mijn favoriete blogs. Maar ik weet ook dat het niet altijd even goed en boeiend kan zijn. En ik denk dat het zou schelen als de druk van dagelijks posten eraf zou zijn. Bij mij in ieder geval.

Als ik bijvoorbeeld wéér die felgekleurde donuts uit het perspakket van Kiehl’s voorbij zie komen. Als ik de zoveelste plog tot de laatste foto bekijk. Of de dagelijkse vlog nog voor ik uit bed ben gestapt al heb bekeken.

Ik ben dit blog deels begonnen omdat ik weer wilde schrijven en ook omdat ik het héél, héél leuk vind als er een goed stuk van mij online staat. Als er dan ook nog eens lief en leuk en grappig op gereageerd wordt, dan krijg ik verliefde kriebels en denk ik: verdorie, ik zou er mijn baan van moeten maken, van dat bloggen. Dat internet kan nog eens groot worden en het schijnt zo te zijn dat mensen met bloggen geld verdienen. Eureka!

Maar dat zou betekenen dat ik dagelijks twee artikelen zou moeten schrijven. Dat ik iedere dag heel veel foto’s moet maken, zodat ik aan het eind van de week een overzicht kan plaatsen van die foto’s die jullie allemaal al op Instagram voorbij hebben zien komen. Ik zou mijn blog moeten spammen. Dat het jullie, intelligente vrouwen, actually wat zouden kunnen schelen welke shampoo ik gebruik. Ik zou video’s op moeten nemen en jullie mee moeten nemen naar afspraken. Ik zou het kamertje waar mijn bureau staat HartklopHQ moeten noemen en ik zou een stagiaire aannemen.

Ik was benieuwd of ik het nog kon: bloggen. Volgens mij wel.
Ik was ook benieuwd of ik het dagelijks kon (mwah) en of ik zou kunnen schrijven over make-up (nee) of over lekkere recepten (ook niet). Als ik schrijf over een recept dat ik heb gemaakt, denk ik: ja, dit lezen ze toch gewoon in hun kookboek?
En als ik schrijf over make-up of mode, dan voel ik mijn hersencellen langzaam afsterven. Dit niets ten nadele van beautybloggers. Die moeten er ook zijn.

Begrijp me niet verkeerd, hier zit niets van jaloezie of afgunst bij. Echt niet. Maar deze blogoma kan het niet bijhouden. Of wil het niet bijhouden, eerlijk gezegd. Er moeten dagelijks ook leuke, opvallende sollicitatiebrieven geschreven worden en ik ben simpelweg niet altijd in de stemming om de leuke blogger uit te hangen.
Ik wil namelijk dat mijn stukken hier op Hartklop goed zijn. En niet snel geschreven over domme onderwerpen omdat ik de druk voel iedere dag iets te posten. Ik wil dat jullie er om kunnen lachen, of er boos om worden of dat jullie denken: ja, dat heb ik ook!
En als dat eens een keertje niet lukt, is dat niet erg. Maar het is een mooi streven.

14 reacties

 1. Henrieke zegt:

  Ik vind je leuk, herken mezelf in bijna alles wat je schrijft :) dus bij deze een virtuele aanmoediging – ga zo door want ik lees het graag!

 2. cloudless.sky zegt:

  Ik denk niet dat je per elke dag moet schrijven om succesvolle blogger te zijn. Nouja, definieer ‘succesvol’. Ik vind het eigenlijk juist leuker als de blogs die ik lees niet té succesvol worden. Stuk voor stuk verliezen ze aan authenticiteit. Er moet iets gepromoot worden, heel vaak iets wat je in de weken er omheen op tig andere blogs voorbij ziet komen, weer een verslag van een persreisje of gewoon zinloze ‘vulling’. De leukste blogs die ik lees zijn van bloggers die schrijven als ze inspiratie hebben, écht iets te delen, niet zo geforceerd, niet zo popie jopie. Maarja, daar is wel lastiger brood op de plank van te krijgen. Kan het en, en? Echt een fijne, goeie blog die ook nog een aardig salaris oplevert? Ik moet hem nog tegenkomen.

  • Robin zegt:

   Ben het met je eens dat blogs hun authenticiteit kunnen verliezen zodra er geld aan te pas komt. Het valt mij ook op dat sommige bloggers haast uitstralen dat ze er niet echt veel zin meer in hebben. Kan ik me ook zo goed voorstellen, als je dagelijks post.
   Het wordt een ‘moetje’ en dat is volgens mij nog nooit ten goede gekomen.

 3. Charlotte zegt:

  Ik vind je artikels leuk om te lezen, en ja, ik ze zou ze graag elke dag lezen maar nog liever heb ik dat jij het leuk blijft vinden om te schrijven – en als dat betekent één awesome artikel per twee weken, prrrima.

 4. Hinke zegt:

  Hoewel ik dit blog nog niet heel lang volg, vind ik inderdaad ook dat er juist hele leuke dingen op staan. Er staat wat droge humor tussen en het gaat over van alles. Dat vind ik juist veel leuker dan iemand die heel serieus over één onderwerp blogt!

 5. Paul zegt:

  Ik word niet blij van bloggers die dan maar weer een quoteje online gooien zodat ze die dag weer een post online hebben staan. Ook ik blog wanneer ik zin én inspiratie heb. Volgens mij heb jij een goed blogritme te pakken, en wie weet kom je ooit alsnog in een dagelijkse schrijfflow.

 6. nettelie zegt:

  Ik vond je al leuk, maar na dit stukje vind ik je nog leuker. Volg alsteblaft je eigen weg wat dit betreft (nee, wat alles betreft), want daar houden mensen (ik) veel meer van dan van zes afgeraffelde stukjes per dag. xx

 7. Karin zegt:

  Ik ben het hier megaveeleenheleboel mee eens!

 8. Claire zegt:

  Ik kwam op je blog via Ashley’s herfst playlist en ik vind hem helemaal geweldig! Ik heb meteen marathonsessie bijlezen gedaan en herken mezelf in zoveel van wat je schrijft! Zulke scherpe observaties, heerlijk :) Alhoewel ik het liefste constant nieuwe posts van mijn favoriete bloggers lees merk ik nu ik ook weer ben begonnen met bloggen dat ik over een goede post uitdenken dagen kan doen (de meeste staan dus ook nog als drafts in wordpress ;-) ) dus ik denk dat het, als je voor de inhoudelijke goede stukken gaat, beter is om niet té vaak te schrijven. Behalve als je eens een overdosis inspiratie en tijd hebt, natuurlijk.
  Ik (zeer introvert) ben trouwens ook op mijn elfde begonnen met HP lezen. Hoe kom je bij dat soort dingen?! :)

 9. Annika zegt:

  Robin, je bent een verademing!

 10. Tiffany zegt:

  Ik heb je blog ontdekt via een andere website en ik blijf je zeker volgen. Wat schrijf jij ontzettend leuke en pakkende teksten! Ik ben het helemaal met je eens wat betreft dit onderwerp (op een paar kleine details na), ik schreef toevallig afgelopen week een soort gelijk artikel.

Laat een reactie achter

Tweet about this on Twitter0Share on TumblrShare on Facebook0

Dit wil je ook weten

Over Hartklop

Leuk hoor Girls, maar wij wonen niet in Manhattan en hebben ook geen eBookdeal of vriendinnen die uit rehab gehaald moeten worden. Lees meer over Hartklop.

Contact

Contact met Hartklop? Dat kan via mail@robinsmits.nl.

Veelgestelde vragen

Antwoord op alle vragen die binnenstromen. Bekijk de FAQ.