De zeven tips voor werkzoekenden

Ik gooide oude schoenen weg voordat ik nieuwe had, en hoewel ik daar soms door in paniek ben, werkt het ook verruimend.

Schreef ik vorige week nog hoe rot het is om geen werk te hebben, nou, moet jij eens opletten waar ik nu weer mee op de proppen kom. We hoeven onze koppen natuurlijk niet te laten hangen (eigenlijk wel) omdat we die droombaan nog niet gevonden hebben.

Hier daarom wat tips en ook misschien een glimp van de positieve kant van werkloos zijn.

Wie wil je zijn? Beyoncé. Maar dat gaat niet gebeuren. Mij ook niet. Niet sippen, kop op, gebruik deze periode om na te denken wat en wie je wil zijn. Vaak vergeten mensen (ik) dat je dus ook iets heel anders kunt gaan doen dan waar je voor gestudeerd hebt. Mensen (ik) zeggen dan weleens: “Dat is toch hartstikke zonde van je opleiding?” Nou, dan hoop ik dat je iemand in je omgeving hebt die slimme dingen zegt als: “Welnee, je hebt een studie afgerond en daar ben je veel wijzer van geworden. Je hebt competenties behaald en deze kun je later altijd toepassen. Je hebt de wereld laten zien dat je tentamens kunt halen, projecten kunt maken en onderzoek kunt doen.”
Je bent advocaat, maar eigenlijk ben je liever kinderboekenillustrator. Je bent redactie-assistent maar eigenlijk ben je liever dierenartsassistent. Je bent Ariana Grande, maar eigenlijk ben je liever Jennifer Lopez.
Moet je je dan maar aan je leest houden? Moet je je hele leven blijven bij die keuze die je ergens rond je zestiende maakte?

Begin een blog Ik heb journalistiek gestudeerd en omdat ik van schrijven regelmatig gelukkig word, ben ik een blog begonnen. Ook omdat ik nou eenmaal dolgraag over geurkaarsen en lipgloss schrijf.
Een blog helpt bij een ritme. En ik heb toch altijd nog de ijdele hoop dat er ergens een klein aantal leuke mensen is dat graag hier op Hartklop leest. En dan ben ik toch nuttig bezig.

Leer jezelf iets Nee, nu niet denken aan sportief paaldansen, maar leer jezelf iets waar je wat slimmer van wordt. Koop een goed geschiedenisboek en bestudeer nog eens de Slag bij Waterloo, zodat je er voortaan ook wat meer over kunt melden dan “cute outfits.” Dit is natuurlijk een voorbeeld. Ik kan mezelf geen feestje voorstellen waarbij ik uit vrije wil begin over de Slag bij Waterloo, maar you get my point. Lees literatuur, ga naar een goede lezing, vind ergens eens wat van, ontwikkel jezelf.

Niet vergeten: ontspan Zelf ben ik een beetje geneigd om mijn dag helemaal vol te plannen met dit:
• vacatures zoeken
• bloggen ook al weet ik helemaal niet waarover
• sollicitatiebrieven schrijven
• proefopdrachten maken
• huilen
• om dit rondje af te sluiten met nog meer vacatures zoeken
Ik had het ineens heel druk en was ’s avonds kapot, ook omdat ik al deze dingen voortdurend in blinde paniek deed want: werkloos.
Dat heeft helemaal geen zin. Ik ga er daarom vanaf nu maar van uit dat alles wel weer goed komt en dat ik het over een tijdje druk heb met een nieuwe baan. Tot die tijd blijf ik bovenstaande dingen wel doen, maar niet meer zo hysterisch. Het grote voordeel van werkloos zijn, is de tijd die je nu hebt. Deze tijd kun je ook heel goed gebruiken voor het uitlezen van een boek, om lekker te koken, je Cinevillepas optimaal te gebruiken of je macramékunsten weer eens te oefenen. Je gaat het in de toekomst heel veel drukker krijgen en dan heb je misschien spijt dat je deze periode niet ook een beetje hebt zitten genieten.

Niet zeuren Ik zat bij mijn ouders op de bank en ik was aan het huilen want: werkloos. Dat klinkt lekker, maar niemand heeft er wat aan. Je laat ze alleen maar denken dat het heel slecht met je gaat, terwijl dat natuurlijk niet zo is. Neem dit advies ter harte: niet sippen, niet zeuren, niet miepen. Kom uit die negatieve spiraal waar je induikt. Het komt echt goed (ik zeg dit ook heel erg tegen mezelf, hoor) en van zeuren wordt niemand aantrekkelijker (ook dit zeg ik heel erg tegen mezelf, hoor).

Ene oor in, andere uit Een oud-collega van me stopte met haar baan als manager van twee goedlopende horecazaken in Amsterdam. Ze ging eens een periode niets doen, nadenken wat ze echt wilde. Niet dat het iemand wat aan ging, maar ze had goed gespaard voor deze periode. De reacties die ze hier op kreeg? “En wat ga je nu doen dan? En je hebt geen ander werk?” Ik denk dat deze mensen even vergeten waren te melden dat het ook dapper van haar was.

Brood op de plank Er is natuurlijk altijd werk. Zelf heb ik voor de rest van mijn leven genoeg in de horeca gewerkt, dus hoef ik dat gelukkig niet meer. Maar ik zou best eens bij The Body Shop willen werken en dan vooral lekker niet upsellen. (Lieve dames van The Body Shop: hou daar eens mee op; als ik al zeep koop, hoef ik daar ook niet een massage-olie en lipscrub bij en nee ik teken die petitie niet.)
Dat terzijde, er moet brood op de plank. En als je die droombaan even niet vindt, dan is er altijd wel een tijdelijk baantje dat best prima is.

Dus, zorg goed voor jezelf. Kook iedere dag een lekkere maaltijd, lees je boek uit en spreek af met die vriendin die je al zo weinig ziet.
Want die baan komt en dan sta je toch weer dagelijks om half zes met een smerige salade in de rij bij de Albert Heijn en val je ’s avonds in slaap na één bladzijde gelezen te hebben in het boek dat je al sinds de zomer aan het lezen bent.

4 reacties

 1. Maartje zegt:

  Lees het boekje dat Martin Bril over Napoleon schreef, De Kleine Keizer, en ineens kun je je een feestje voorstellen waarop je leest over de Slag bij Waterloo.
  En ook: ik lees hier graag. Het heeft nu al zin gehad.

 2. des zegt:

  oja.”dat is toch zonde van je opleiding”. zo zo herkenbaar.ik ken iemand die weer aan het “downsizen” [/hipsterwoord] en nu een mbo studie omdat ze gewoon helemaal iets anders wilt doen.

  en oja, als ik geen blog zou hebben zou ik nu een moeke incl hip kort kapsel en gekleurde pony in jogginbroek zijn.

 3. Bente zegt:

  Toen ik anderhalf jaar geleden was afgestudeerd en niet meteen een baan had ben ik ook een blog begonnen: hele goed tip! Zo hoef je je namelijk nooit te vervelen :) En heb je er ook een leuke hobby bij zodra je wel die begeerde baan vindt!

 4. Samira zegt:

  Wow! Jij omschrijft exact mijn situatie!! En vandaag had ik dus zo’n dag dat ik dacht: “ik ben al 1,5 maand werkeloos en ik heb nog steeds geen nieuwe baan… En eigenlijk heb ik ook geen idee wat ik wil… Boehoeoeooeoe!!”Maar tussen af en toe van dit soort momenten door, doe ik ook dingen waar ik eerst geen tijd voor had: hardlopen, vrijwilligerswerk, mindfullness en wie weet wat nog meer in de toekomst. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die in zo’n situatie zit. Want tja, gedeelde smart is toch echt halve smart ;)

Laat een reactie achter

Tweet about this on Twitter0Share on TumblrShare on Facebook0

Dit wil je ook weten

Over Hartklop

Leuk hoor Girls, maar wij wonen niet in Manhattan en hebben ook geen eBookdeal of vriendinnen die uit rehab gehaald moeten worden. Lees meer over Hartklop.

Contact

Contact met Hartklop? Dat kan via mail@robinsmits.nl.

Veelgestelde vragen

Antwoord op alle vragen die binnenstromen. Bekijk de FAQ.