Waarom ik van de herfst hou

De herfst is mijn favoriet. Call me crazy, maar ik hou van de kou. En alles wat er bij de ultieme herfst hoort.

Het was een herfstdag en mijn van mij hoogzwangere moeder ging met de rest van ons gezin kastanjes rapen. In mijn hoofd hebben ze daarna de open haard aangeslingerd en zijn ze die kastanjes gaan poffen, wachten op de weeën van mijn moeder. Het zal in het echt wat minder romantisch zijn gegaan. Maar die nacht werd ik geboren. “Een echt Robijntje,” zei de huisarts toen hij mijn rode haren zag.

Ik word voor gek verklaard als ik uitspreek dat herfst mijn lievelingsseizoen is. Of mensen die een soort medelijden met deze gekke vrouw hebben, zeggen dan: “Ja, ik hou ook van seizoenen.” Ik hou niet van seizoenen, ik hou van de herfst. Met de winter op een goeie tweede plek. Here’s why.

Geurkaarsen Geurkaarsen zijn natuurlijk belachelijk luxe, want ik heb het over Diptyque, niet die chemische van de Blokker. Oh, alleen al zo’n kaars kopen is champagne waard. Hoewel ik tot nu toe wel steeds een veel te zomerse geur heb gekocht. Je moet je voorstellen dat je zo’n kaars gaat kopen, en dan bij Skins staat, met zo’n verkoopmeisje naast je dat je al die kaarsen laat ruiken, en dat je na drie kaarsen geen verschil meer ruikt en dan maar gaat voor de kaars met de mooiste naam. Niet doen. Neem je tijd. Diptyque heeft namelijk een kaars gemaakt met precies de geur van dennennaalden. Ik heb het gevoel dat ik er bijna ben…

Pompoenen Ik zou het liefst voor onze voordeur een paar sierpompoenen leggen, met een bezem, wat grote dennenappels, een handjevol walnoten en een stel rubberen regenlaarzen. Maar onze voordeur delen we met een stuk of zes Egyptenaren en het bij onze eigen voordeur op drie hoog leggen staat raar. Niemand zou het namelijk in zijn hoofd halen om met modderige regenlaarzen sierpompoenen naar drie hoog te tillen. En waarom die bezem?

Nora Ephron en Meg Ryan en Tom Hanks. En New York En dan een klein kinderboekenwinkeltje hebben met drie werknemers die niets te doen hebben. En mailen met een man die jou een bosje geslepen potloden zou willen sturen. En hij zou te pas en te onpas uit The Godfather quoten. En jullie zouden, zonder het van elkaar te weten, vlak achter elkaar in de rij van Starbucks staan en de liefde van elkaars leven zijn.

Lezen Wanneer ik in de zomer op vakantie ga, neem ik me altijd voor om het vele lezen dat ik op zo’n vakantie doe, ook door te zetten wanneer ik weer thuis ben. Het idee van een warme huiskamer, met kaarsen aan, zachte muziek op de achtergrond en dan op de bank met een boek. Ja, dat is een idee waar ik in de zomer al stevig naar verlang.

Verwarming De verwarming mag weer aan! En dan die eerste keer dat de verwarming een beetje stoffig ruikt. Ik vind dat lekker ruiken. En wil je echt eens lekker uit de band springen: voor je gaat douchen je pyjama en sloffen op de verwarming leggen, en dan na het douchen aantrekken…

Herfstwandelingen Ik kom uit een Brabants dorp en thuis hadden we altijd honden. Ik was dus vaak in de bossen. Als baby bij mijn vader in de draagzak, als puber die geen zin had mee te lopen maar het toch deed en nu als ik bij mijn ouders ben eigenlijk ook altijd even weer. In de herfst zijn deze wandelingen nog fijner. De geuren van het bos, warme kleding aan, adem die wolkjes blaast, thuiskomen en dan warme chocomel en een stroopwafel.

Muziek In de herfst is mijn muzieksmaak altijd wat somberder dan ’s zomers. En beter eigenlijk ook. In de zomer wil ik me nog weleens laten verleiden door een zomerhitje. In de herfst luister ik naar Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. Naar Laura Marling. Neil Young, Nick Drake, The Smiths, David Bowie en Fleet Foxes. Villagers, Elbow en Kate Bush. Vriendinnen vragen me dan vaak wanneer ik mijn polsen ga doorsnijden. Klinkt dit aantrekkelijk voor je? Beluister dan mijn Autumn-lijstje op Spotify.

Kou Ik haat zomers in Nederland. En dan bedoel ik die grijze, benauwde deken die dan vaak over het land ligt. Wat heb je daar aan? Het voelt met dat weer dan raar om in het park te gaan liggen (sowieso hou ik niet van in het park liggen) en als je binnen blijft, verklaren mensen je weer voor gek. In de herfst is het duidelijk: het is koud, je hebt warme kleding aan en je mag gewoon binnen zitten.

Eten en drinken In de herfst heb je het lekkerste eten en drinken. Dampende stoofpotten, zoete aardappelpuree, een glas rode wijn, hete kaneelthee, mandarijnen, een eigen gemaakte pumpkin spice latte, stamppot, warme chocomel, aardappeltaart met geitenkaas uit Plenty, likeur bij de koffie, ovenschotels, een héél goede carrotcake en draadjesvlees.

Kleding Oh, wat hou ik van warme kleding. Mijn favoriete herfsttenue is een Levi’s 501 (zo’n echte stugge, niet zo’n stretchbroek waar je lelijke billen in krijgt), een lichtgrijze cashmere sweater, Timberlands, een lange wollen jas en een zachte shawl. Of, misschien nog wel beter: een flanellen houthakkersblouse waarvan ik dan hoop dat mensen “she has a certain je ne sais quoi about her” over mij zouden zeggen. Maar in werkelijkheid zal het dan zijn: “Waarom draagt Robin altijd jongetjeskleren?”

5 reacties

 1. Hedwig zegt:

  - Outfits van laagjes kleding staat gewoon veel leuker dan mini-zomerkleding. Grote vesten, dikke shals, lompe laarzen <3
  – Je zweet niet meer.
  – Depressieve muziek inderdaad!
  – Warme appelsap met ciderkruiden
  – Kerstlichtjes in de hoek van de woonkamer en dan series kijken met alleen kerstlichtjes aan
  – Je vetjes verstoppen in lagen dikke kleding en je niet drukmaken om lekkere dingen eten
  – Als je een stomme dag hebt en in mineur bent door de harde regen en wind struinen
  – Dat je weer dingen van vroeger in de natuur ziet (kastanjepoppetjes maken! Beukenootjes eten! Hersftbladeren meenenemen naar huid)
  – Je dikke badjas weer aankunnen

  Nu ga ik je spotify luisteren, daag! X

 2. Hedwig zegt:

  En mijn favoriet vergeten! Met een dik boek in pyjama op de bank onder een kleedje lezen terwijl het buiten nat en koud is. (Als mijn puber-ik me dit zou horen zeggen zou ze doen alsof ze moest kotsen van de burgurlukheid).

  • Robin zegt:

   Er is niets mis met een beetje burgerlijkheid op zijn tijd. Hee maar dat warme appelsap… Lekker dus? Moet ik eens proberen. En verder is je lijstje ook heerlijk. Geniet van de herfst!

 3. Maud zegt:

  Compleet herkenbaar! Ik hou ook zoveel van de herfst. En ik heb ook rood haar, zou dat het zijn ;-)

 4. Suuz zegt:

  Wat schrijf je leuk!

Laat een reactie achter

Tweet about this on Twitter0Share on TumblrShare on Facebook0

Dit wil je ook weten

Over Hartklop

Leuk hoor Girls, maar wij wonen niet in Manhattan en hebben ook geen eBookdeal of vriendinnen die uit rehab gehaald moeten worden. Lees meer over Hartklop.

Contact

Contact met Hartklop? Dat kan via mail@robinsmits.nl.

Veelgestelde vragen

Antwoord op alle vragen die binnenstromen. Bekijk de FAQ.