Introvert zijn is oké

Ik had het gisteren nog over hoe sociaal ik wel niet ben. That is, op de sociale media. In het echt, valt dat nog altijd vies tegen. Maar dat kan niet.

Een tijd terug ging ik in mijn eentje naar Vlieland en omdat ik een beetje te gevoelig ben voor wat anderen van mij vinden, had ik er toen maar van gemaakt: “Ik ga in mijn eentje naar Vlieland om te schrijven.” Dat klonk stoer en mensen konden er wat mee, want, ik schreef, dus inderdaad, logisch dat je dan naar een Waddeneiland afreist om je even terug te trekken.
Ik heb geen letter geschreven.

Ik ging op aanraden van mijn broer. Ik was die periode erg verdrietig en erg onzelfstandig. Ik had dingen geroepen als: “Ik wil in mijn eentje op reis. Naar Thailand ofzo.” En mijn gesprekspartners hadden geknikt en gedacht dat ik dat toch nooit zou doen.
Inderdaad, veel verder dan met een reisboekje in mijn handen in de winkel staan kwam het niet.

Ik wilde gewoon kijken hoe het was: in je eentje weg. Vlieland was te behappen dus ik zat een kleine week midden in de winter in een uitgestorven hotel op Vlieland. En ik vond het er heerlijk.
Maar dat is gek.

Het is gek om het naar je zin te hebben als je alleen bent. Dat vond ik ook. Maar ik was dan mijn hele leven eigenlijk op zoek naar groepjes waar ik bij kon horen. Tot ik daar zo moe van werd en vriendinnen kreeg die zeiden dat ze weleens een avond alleen thuis waren en dan muziek luisterden en kaarsjes aan hadden en lekker voor zichzelf hadden gekookt.
Het was een verademing. Alleen zijn is namelijk helemaal niet raar en je bent niet zielig.

Dus ik ben een introvert iemand. Extraverten krijgen energie van gezelschap, introverten kunnen zich sociaal zelfs oprecht uitbundig gedragen, maar het kost hen moeite en energie.

Op HelloGiggles.com vond ik een artikel over de misverstanden die mensen hebben over ons, introverts. Ik deel er een paar met jullie.

Mensen denken dat we verlegen zijn
Nee. Ik heb gewoon niet de behoefte om heel uitbundig en spontaan te doen.
Rustig, ja, verlegen, nee.

Mensen denken dat we onvriendelijk zijn
Welnee, ik ben hartstikke aardig. Again, ik ben rustig, waardoor ik niet te vaak mijn mond opentrek. Maar wat eruit komt, is over het algemeen gewoon aardig en vriendelijk en ook vaak wat meer diepgaander dan alleen dat lelijke smalltalk. Als ik even niets zeg, denk ik na over wat ik kan zeggen. Of denk ik aan wat ik hierna ga eten. Laat me.

We zullen wel erg depressief zijn omdat we zoveel alleen zijn
Uhm, nee, zo werkt dat niet. Ik ben niet altijd even vrolijk, maar zeker niet depressief.

In het weekend thuis blijven is tragisch
Ja, tragisch inderdaad. Tragisch dat je dan in je fijne huis mag doen wat je wil. Een beetje rommelen, minutenlang voor je boekenkast staan, Twin Peaks kijken, heel goed koken en dan wijn drinken, je hond gezelschap houden, een boek lezen en meer van zulks.
Oh en vooral heel tragisch dat ik alle fijne feestjes dan mis. Maar bedenk eens hoe lastig dat is, voor introverts, feestjes… Dan moet je aan smalltalk doen.

We zijn saai en we hebben geen leven
True. Ik heb geen leven. Helemaal niet. Niks.

Ik ben me ervan bewust dat dit kan klinken als: “Ik ben heus niet zielig hoor!” Terwijl ik dan lachendhuilend een bak ijs zit weg te werken. Maar: ik ben heus niet zielig.

Ben jij er ook eentje, een introvert, neem dan even de tijd en kijk dit filmpje. Is fijn. 

7 reacties

 1. Helene zegt:

  Hear, hear! (want meer valt hier eigenlijk niet aan toe te voegen)

 2. Jennifer zegt:

  Wat een fijn filmpje! <3
  Toen ik voor het eerst doorhad dat ik introvert ben snapte ik opeens een heleboel.

  Ik vraag me wel af of lurkgedrag ook hoort bij introvert zijn? Ik vind het heerlijk om zonder verdere verplichtingen en small talk lekker in mijn eentje te lezen over iemand anders leven (omdat ik je blog zo leuk vind maak ik nu natuurlijk een uitzondering!)

  • Robin zegt:

   Ja, ik vind lurkgedrag wel passen bij introverten. Ik maak me er zelf ook graag schuldig aan. Terwijl reacties (zoals deze!) krijgen zo leuk is.

 3. Vera zegt:

  Ik heb eigenlijk zelden misconcepties of rare reacties gehad als introvert zijnde, ook niet van mijn extraverte ‘social butterfly’ vrienden. Mijn persoonlijke ervaring is juist dat sommige introverte mensen zichzelf heel bijzonder en onbegrepen voelen. Het is maar een label, zoveel verschillen we allemaal niet.

 4. Susanne zegt:

  Als ik zeg dat ik ergens heen wil, bieden zich allerlei mensen aan die wel met me mee willen.
  Maar neehee, ik wil gewoon alleen! Vind ik leuk!
  Ze snappen het niet.

 5. Marieke zegt:

  Ik ben niet introvert, maar kan wel heel goed alleen zijn. Ga bijvoorbeeld graag in mijn up naar de bios, heerlijk! Of ik rommel wat in huis aan, zo fijn. Feestjes ben ik niet echt een groot fan van; eet en drink liever ergens (thuis of uit) met een klein, knus gezelschap. En dat is inderdaad niet zielig!

Laat een reactie achter

Tweet about this on Twitter0Share on TumblrShare on Facebook0

Dit wil je ook weten

Over Hartklop

Leuk hoor Girls, maar wij wonen niet in Manhattan en hebben ook geen eBookdeal of vriendinnen die uit rehab gehaald moeten worden. Lees meer over Hartklop.

Contact

Contact met Hartklop? Dat kan via mail@robinsmits.nl.

Veelgestelde vragen

Antwoord op alle vragen die binnenstromen. Bekijk de FAQ.