Lekker slapen doe je zo

Hoe ga je het lekkerste slapen? Met deze tips val je zo rap in slaap dat je het einde van dit artikel niet eens...

Slapen; ik doe het en ik doe het graag. Het lukt me alleen niet meer om het lekker te doen. Het laatste jaar ben ik wat gevoeliger geworden met slapen. Dat komt omdat er iemand naast me slaapt. Diegene slaapt er al langer dan een jaar, en het mag, hij is aardig, maar het laatste jaar ben ik me er meer van bewust. Dan wijs ik hem bijvoorbeeld op mijn veel kleinere kant van het bed. Of beste man, waarom lig jij altijd met je gezicht naar me toe?

Dat is niet aardig, nee, maar ik doe het niet expres. Dit is natuurlijk niet de echte reden waarom ik niet lekker slaap. En dit zijn ook niet de echte redenen:

 • Het voorjaarse gekibbel van de eksters in de binnentuin. Er werden hiervoor oordoppen aangeschaft.
 • Het zomerse streepje zon tussen de gordijnen dat te fel zou zijn. Er werd hiervoor een slaapmasker gekocht.
 • De nachtelijke wandelingen van de hond door het huis. Oordoppen laten de nagels op het laminaat gewoon door. Er is hiervoor een familievergadering gepland.
 • Een vergeten boterham met kaas in een werktas die door de muizen is ontdekt en daar een hoop heisa van maakten. Er zijn hiervoor muizenvallen gezet.

Dat dit niet de echte redenen zijn weet ik omdat ik hier voorheen allemaal niet zo moeilijk over deed. De echte reden moet ik nog uitzoeken. Tot die tijd kijk ik of mijn placebo-effect het nog doet en doe ik het met deze tips:

Geen telefoon naast je bed Ik heb een vervelende gewoonte en dat is dat ik meen alle plogs nog te moeten checken voor ik ga slapen. Niet aan beginnen. Het is al erg genoeg dat je de hele dag door aan het checken bent wie wat aan het doen is. Dan hoef je ’s avonds in bed niet nog eens alle foto’s te bekijken wie wat heeft gedaan. Gewoon een boek lezen. Veel beter voor je hersenen ook.

Een ‘lekker slapen’-spray Een wat voor spray Robin? Een Deep Sleep Pillow Spray. Kun je lekker van slapen. Je sprayt het dus op je kussen, wappert het een beetje droog, en dan… Nou, dan ruikt het heerlijk naar lavendel en val ik voor mijn gevoel na twee minuten al in slaap. Love it.

Schrijven Ik ben een piekeraar en dat is vervelend. Vooral als je wilt slapen. Ik heb daarom geleerd dat als je in zo’n negatieve spiraal zit (en er even niet uitkomt), uit bed te gaan en je gedachtes op te schrijven. Dit klinkt alsof het niet helpt en ik deed het dan voorheen ook vooral lekker niet. Maar het kan geen kwaad het te proberen. De simpele handeling ‘even uit bed gaan en met pen iets op papier zetten’ helpt je al even niet te piekeren. Ondertussen een kopje thee zetten en misschien nog een bladzijde lezen. En vooral bedenken dat ’s nachts alles erger lijkt.

Sleepy Time thee Gloeiend hete thee voor je gaat slapen is lekker maar betekent ook minimaal één keer ’s nachts eruit om te gaan plassen. Maar hee, lekker indoezelen is ook wat waard. En deze thee helpt mee. Plus ook het beertje op de verpakking.

Sluit je dag op tijd af Ik heb een tijdje in een café gewerkt en als ik dan ’s nachts thuiskwam, ging ik direct douchen en slapen. Maar ik was dan nog zo vol van adrenaline van oh al die spannende dingen die ik daar meemaakte, dat ik vaak helemaal niet kon slapen.
Nu ik er niet meer werk, sluit ik de dag als het even kan, vroeg af. Computer uit, telefoon opzij, televisie uit en douchen. Daarna maak ik graag een rondje door het huis, als een oude man die met zijn oude hond in zijn kielzog zijn landhuis voor de nacht controleert. Of zoiets. Nu is ons appartement heel klein dus ik ben in zestien seconden klaar. Maar het is ook gezellig om de hond nog een kus te geven en de muizenvallen recht te zetten.

Koud en donker De slaapkamer moet koud en donker zijn. In de winter moet je de eerste minuut godsgloeiende als een malle liggen vloeken om die kou een beetje te doorstaan. En je benen scheren heeft dan helemaal geen zin, want die kippenvel die je dan in je koude bed hebt, brengt gezellig al je stoppels weer mee terug. Maar oh, koud, koud moet het zijn. En donker.

Ritme Iedere zondagavond stel ik mijn vriend voor om de komende week vroeg naar bed te gaan. Ja, knikt hij dan. Ja, dat gaan we doen. En maandag lukt het. En dinsdag ook bijna. En woensdag is er daar en daar een etentje en donderdag is het nog veel te gezellig en vrijdag is het vrijdag. Het mislukt altijd. Ooit hoorde ik een wijs iemand zeggen: “De uurtjes voor twaalf tellen dubbel.” En aangezien ik dingen moeilijk los kan laten, blijf ik het proberen. Ik blijf proberen een ritme aan te houden, want ik vind de uitspraak “Rust, reinheid en regelmaat” ook zo eentje om moeilijk los te laten.

Kun je nu nog niet lekker slapen? Mijn lievelingsbloggers Vivianna en Lily maakten zo’n knus ‘Get unready with me’-filmpje. Ga dat kijken, je valt meteen in slaap. Hier gaat Vivianna lekker slapen, en hier duikt Lily haar mandje in.

6 reacties

 1. Suuz zegt:

  Wat een fijne blog zeg! thanks :-) heerlijk om er weer even aan herinnert te worden!

 2. Robin zegt:

  Oh leuk Suuz, dank je wel! Lekker slapen voor straks!

 3. Paul zegt:

  Ik heb ook moeite met in slaap vallen. Staren naar de TV of laptop tot vlak voor bedtijd, helpt inderdaad niet. Ik maak nog geen rondje door het huis, misschien moet ik daar eens aan beginnen.

 4. Hendrik zegt:

  een mooi donkerrood glas wijn, zo een waarin je in wegzinkt, daar slaap je ook goed op

 5. Claire zegt:

  Okee die spray moet ik ook hebben. Ik voel helemaal met je mee met naast iemand slapen. Ik heb enorme slaapproblemen en soms lig ik daar en denk “waarom adem je nou zo?” en inderdaad ook precies “waarom lig je met je gezicht naar me toe?” gevolgd door “waarom lig je niet andersom? laat me met rust!” Vermoeiend, eigenlijk.. ;)

Laat een reactie achter

Tweet about this on Twitter0Share on TumblrShare on Facebook0

Dit wil je ook weten

Over Hartklop

Leuk hoor Girls, maar wij wonen niet in Manhattan en hebben ook geen eBookdeal of vriendinnen die uit rehab gehaald moeten worden. Lees meer over Hartklop.

Contact

Contact met Hartklop? Dat kan via mail@robinsmits.nl.

Veelgestelde vragen

Antwoord op alle vragen die binnenstromen. Bekijk de FAQ.