Boeuf bourguignon

Op z'n tijd een Franse klassieker zoals boeuf bourguignon bereiden is heel goed voor mindfulness (denk ik zo) en wakkert je inner-Julia Child aan.

Ik maakte boeuf bourguignon. Julia Childs’ boeuf bourguignon. Ik weet niet waarom ik dat erbij zeg. Misschien hoop ik dat jullie nu denken dat ik ook met een parelketting in de keuken stond, met een overslaande hoge stem en een vlot krullenkapsel. Maar dat was niet zo. Ik was in pyjama.

Julie & Julia is één van mijn lievelingsfilms, want Meryl Streep, Nora Ephron en gesmolten boter. Ik had me na het zien van die film al eens voorgenomen dat ik de boeuf bourgignon zou maken, want ik zou alles uit Mastering the Art of French Cooking wel willen maken. Eigenlijk had ik zelf dat hele Julie & Julia-project willen bedenken, maar ach, coulda, woulda, shoulda.
Op een of andere manier kom ik doordeweeks toch altijd uit bij die vreselijke Appie app en sta je wéér met een hartige broccolitaart met magere hamreepjes in je handen.

Maar nu was het perfect moment om de stoofpot te maken daar. Ik was die avond alleen thuis en soms vind ik het dan lekker om eten te maken waar je je aandacht bij moet houden. Ik maakte boeuf bourguignon alvast voor het etentje van de dag daarna. Het nam de hele avond in beslag en het is zoiets als yoga of breien. Erg rustgevend.

Er is iets romantisch aan zo’n stoofpot maken. Met zorg het vlees eerst bruin bakken, de hond die af en toe de keuken in sjokt om te vragen hoe het ervoor staat, roeren, wijn drinken, nog meer roeren, de champignons bakken, de oven controleren, wegdromen over een klein landhuisje in Frankrijk, terwijl ik in het echte leven vanuit mijn keukenraam op een Amsterdamse binnentuin kijk. De binnentuin waar mijn buurvrouw altijd weer vergeet dat er mensen zijn die haar kunnen zien. Mijn buurvrouw die vaak naar buiten stormt om zonder broek én onderbroek iedereen de tering te wensen.

Goed, het recept vind je natuurlijk in het kookboek dat je eigenlijk in je kast zou moeten hebben staan, maar omdat het internet is, vind je het recept ook hier!

  • 12 november 2014 ◆ 

3 reacties

  1. Aïsha zegt:

    Nog geen 9 uur en trek in een bordje boeug bourguignon. Dit ga ik een keer maken!

  2. Hendrik zegt:

    Zes december was het toch, lijkt me lekker

Laat een reactie achter

Tweet about this on Twitter0Share on TumblrShare on Facebook0

Dit wil je ook weten

Over Hartklop

Leuk hoor Girls, maar wij wonen niet in Manhattan en hebben ook geen eBookdeal of vriendinnen die uit rehab gehaald moeten worden. Lees meer over Hartklop.

Contact

Contact met Hartklop? Dat kan via mail@robinsmits.nl.

Veelgestelde vragen

Antwoord op alle vragen die binnenstromen. Bekijk de FAQ.