Hartklop Adventskalender – 16 december

De komende 8 avonden, voor het slapengaan, vind je hier op Hartklop iets kleins, iets liefs.

Als je een beetje melancholisch bent aangelegd, is december ook een bitch.

Want wat ik fijn vind aan december, vind ik tegelijkertijd ook een gruwel; de godganse maand terugkijken op het afgelopen jaar.
Sommige dingen wil je namelijk niet meer opnieuw afspelen, omdat ze pijn doen. Dingen die te maken hadden met volwassen worden. Of de ochtenden waarbij het zo grijs bleef en je jezelf echt uit bed moest schrapen om er een beetje een oké dag van te maken.
Dat zijn momenten die voor mij echt niet meer in december, of wanneer dan ook, hun gezicht hoeven te laten zien.

December kan voor mij soms voelen alsof ik in een pyjama door een enorme sneeuwvlakte moet lopen. Alsof ik ergens een glimp heb opgevangen van een sneeuwman en die moet achtervolgen.
Een beetje zoals in het boek van Raymond Briggs, maar dan griezeliger en eenzamer.

Het is lastig uit te leggen, dat gevoel.
Het zal te maken hebben met de donkerte en spijt van de dingen die ik wel of niet deed. Of het gevoel dat ik nog niet klaar ben met 2014. Of ineens heel erg de angst om dierbaren te verliezen.

Aan de andere kant is winter (naast herfst) mijn lievelings en wil ik heel graag eens een december doorbrengen in een Scandinavisch land, wil ik juist die donkerte en enorme sneeuwvlaktes opzoeken.

Ik hoop dat dat nog komt, dat je december alleen maar héél leuk vindt en oprecht blij kunt zijn en nergens over hoeft te piekeren.
Maar eigenlijk denk ik dat dit ook gewoon bij me hoort en ik daarom ook sombere dingen mooi kan vinden. En daar ben ik dan toch ook wel heel blij om.
Bovendien ben ik met iemand samen die op 4-jarige leeftijd tijdens de jaarwisseling kon zuchten “dat het jaar alweer voorbij was.”
Onze, arme, arme, sombere kinderen… Die gaan het niet makkelijk krijgen.

Goed, morgen wat vrolijks!

Laat een reactie achter

Tweet about this on Twitter0Share on TumblrShare on Facebook0

Dit wil je ook weten

Over Hartklop

Leuk hoor Girls, maar wij wonen niet in Manhattan en hebben ook geen eBookdeal of vriendinnen die uit rehab gehaald moeten worden. Lees meer over Hartklop.

Contact

Contact met Hartklop? Dat kan via mail@robinsmits.nl.

Veelgestelde vragen

Antwoord op alle vragen die binnenstromen. Bekijk de FAQ.